sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Omena-pekaanipähkinäkakku

Tässä on oiva vaihtoehto tavalliselle omenapiirakalle. Kakun alkuperäinen ohje on peräisin Pirkasta (9/2012), jota muokkasin ohjetta korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla, sokerin stevialla ja sukrinilla. Käytin ensimmäistä kertaa sukrinia ja minusta se ei käyttäytynyt samalla tavalla kuin tavallinen sokeri, voi ei vatkaantunut kunnolla ja munat ei vatkaantuneet hyvin voivaahtoon, mutta se ei lopputulosta haitannut.

Laitoin ohjeeseen kokonaisen sitruunan ja sen maistoi kakussa ehkä hieman liikaa, joten puolikas sitruuna riittää hyvin jollei halua selvää sitruunan makua.



Pohja:
4 hapanta kotimaista omenaa
1 sitruunan mehu ja kuori
150 g suolatonta voita
0,5 dl sukrinia
3 munaa
4 dl jauhoja (2 dl mantelijauhetta, 1 dl proteiinijauhoa, 1 dl kookosjauhoa)
1 tl leivinjauhetta
1 tl steviaa (NuStevia)
1 dl maitoa

Pinnalle:
125 g pekaanipähkinöitä
0,75 dl mantelijauhetta
1 rkl intiaanisokeria
1 tl kanelia
0,5 tl steviaa (NuStevia)
25 g suolatonta voita

Kuori halutessasi omenat ja kuutioi ne. Sekoita sitruunan mehu ja kuoriraaste omenoiden päälle. Vaahdota pehmeä voi ja sukrini. Lisää munat yksitellen vaahtoon hyvin vatkaten. Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Sekoita omenakuutiot taikinaan ja kaada irtopohjavuokaan, tasoita pinta.

Mittaa monitoimikoneen kulhoon pinnan aineet ja hienonna leikkuuterällä. Levitä seos pohjan päälle. Paista uunissa 175 asteessa noin 50-55 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, laita päälle leivinpaperi. Kakku on parhaimmillaan hyvin jäähdytettynä kermavaahdon kanssa.


4 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä!

    Minun kokemukseni mukaan Sukrinia toimii omalla tavallaan:

    Sukrin ei toimi ihan sokerin tapaan. Se ei sula jos sen sekoittaa nesteeseen tai kananmuniin vaan jää edelleen pikku rakeiksi. Eikä se sula paistettaessa kakuissa tai muissa leivonnaisissa. Sukrin sulaa vain kun sen lisää kuumaan nesteeseen.

    Jotta saa Sukrinin toimimaan leivonnassa, se kannattaa jauhaa tehosekoittiessa hienoksi "pölysukriniksi". Pöysukrin sekoittuu tasaisesti kaikkeen mahdolliseen.

    Sukrinia kannattaa sellaisenaan käyttää lämpimien kastikkeiden makeuttamiseen, kuumien ruokien makeutukseen jne.

    Jos Surinia lisää enemmän kuin 17 % massasta, se kiteytyy - olen kerran yrittänyt tehdä makeaa marjahilloa, josta tulikin rapeaa ja epämiellyttävää jäähtyessään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta. Tuo selkeytti Sukrinin käyttöä jo paljon.

      Poista
  2. Todella herkullisen näköistä. Kiitos ohjeesta.
    Katrin

    VastaaPoista