sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Kesälomakahvilareissu

Tein kesälomareissun Etelä-Suomeen ja caffè latte tarve ajoi tutustumaan erilaisiin kahviloihin matkan varrella. Nyt reissulla en törmännyt kahvilaan, jossa olisi ollut karppaajia ajateltuja leivonnaisia, gluteenittomia löytyi kuitenkin kaikista.

Pietarsaareessa vierailin Café Fredrika (http://www.nylundsbageri.fi/) joka oli sopivasti kävelykadulla. Kahvila oli pitkälle iltaan auki, joten se oli ainoita mitä oli siihen aikaan valita. Valikoimistä löytyi pari gluteenitonta leivosta ja valitsin manteli-kakkupalan. Sokeria leivoksessa ei luonnollisesti oltu säästetty ja maku sen mukainen. Miljöö oli aika perinteinen suomalainen kahvilasisustus, seiniä oli piristämässä kuitenkin taidetta.

Vaasassa olin liikkeellä aamusta ja valitsin kohteeksi ilmeisen suositun Sweet Vaasan (http://www.sweetvaasa.fi/) Palosaaressa. Kahvila oli pieni, minimalistisesti ja tyylikkäästi sisustettu. Palvelu oli ystävällistä ja valikoimissa oli ainakin kaksi gluteenitonta leivosta, joista toinen oli marenkipohjainen, joten nyt valitsin Rocky Road-kakunpalan. Käytännössä siis suklaata, vaahtokarkkeja ja suolapähkinöitä. Tälläkin kertaa karppaaja saa nopeasti sokerikiintiön täyteen, mutta onneksi kakkupala ei ollut iso.

Helsingin keskustassa kohteeksi tuli Kaakaopuu Kampin kauppakeskuksessa (http://www.kaakaopuu.fi). Kaakaopuu on erikoistunut suklaaseen ja kohvehteihin, mutta myös erilaisia leivoksia löytyy. Vitriinissä oli lukuisia näyttäviä leivoksia, mutta valitettavasti gluteenittomia ei löytynyt ilmeisesti kuin yksi vaihtoehto. Hasselpähkinäleivos, joka oli lähinnä pähkinävaahtoa. Leivos oli erittäin hyvä ja hintaa leivoksella oli 5 euroa, mikä ei ollut erityisen kallis verrattuna PK-seudun muiden kahviloiden leivos/kakkupala hintoihin.

Vantaalla Jumbossa silmiini osui Roberts Coffeen kakkusiivujen hinnat ja porkkanakakkupalan hinta 6,90 sai haukkomaan jo henkeä, eli en edes vaivautunut kysymään olisiko gluteenittomia vaihtoehtoja. Coffee Housen vitriinissä leivokset eivät ilmeisesti olleet gluteenittomia niin sekin ohitettiin. Koska kahvihammasta kolotti, niin turvauduimme lähes pakon edesä eksoottiseen Tammistossa sijainneeseen Cafe Kotileipomo Laineeseen, josta ei saanut lattea vaan pelkästään perusvaaleaa suomalaista huonoa suodatinkahvia. Vitriinistä löytyi tasan kaksi palaa gluteenitonta leivosta, jotka olivat omassa rasiassaan. Kyseessä oli suklaa ja vadelmaleivos, maku oli perinteinen ällömakea.

Matka suuntautui seuraavaksi kohti Hankoa ja kahvitauko pidettiin Tammisaaressa, jossa valinta osui torin reunalla olevaan Carl de Mummaan (http://www.carldemumma.com/). Kahvila oli viihtyisä ja palvelu oli reipasta. Leivoksissa oli glueenittomia vain yksi vaihtoehto, joten tälläkin kertaa se oli marenkileivos, jossa oli makuna mandariini. Makeutta riitti todella riittävästi tälläkin kertaa. Carl de Mumma tarjosi muuten matkan parhaan latten.

Hangossa latte tuli nautittua pienessä Leipomo J. W. Virtasen kahvilassa kävelykadulla. Vitriinissä ei ollut gluteenittomia tuotteita vaan sellainen olisi löytynyt Myllyn Paras -pakasteena, joten tällä kertaa tyydyin vain latteen.

Paluumatkalla Ylivieskassa löytyi ilmeisen uusi pieni ja ihanan aito kahvila, joka vaikutti keskittyvän juuri siihen oleelliseen. Kyseessä oli Coffee Club "Kahvihetki" osoitteessa Juurikoskenkatu 8. Kahvilaa ei ole helppo vahingossa löytää, mutta se kannattaa etsiä, mikäli haluaa nauttia kahvista. Vitriinistä löytyi uunissa paistettu juustokakku, joka oli ainoa gluteeniton vaihtoehto ja varmaan matkan "karpein", eli kakku ei ollut myöskään liian makea, mutta olisi kaivannut ehkä makua sitruunasta/limestä tai lorauksen jotain marjakastiketta. Kahvilalle ei ole kotisivuja, mutta tällainen uutinen löytyi (http://www.kp24.fi/uutiset/304108/Uusi-kahvila-Ylivieskaan) ja toivottavasti ylivieskalaiset pitävätkin kahvilan toiminnassa, koska se on sen arvoinen.

Kahvilakierros kertoo sen, että gluteeniton valikoima on vieläkin kahviloissa hyvin vähäistä ja yleensä vaihtoehdot perustuu marenkiin, vaikka monikin perusleivos olisi helppo toteuttaa gluteenittomana vaikka perunajauhopohjaa käyttäen.

1 kommentti:

  1. Hyvä postaus :) Totta on että karpit ja ikävä kyllä keliaakikot jotka ei oikeastikkaan saa syödä viljoja on aika unohdettu :( Vuosaaressa on kahvila Kampela jossa sielläkään ei nyt gluteiiniton valikoima ole hurja mutta sieltä saa mansikkarahkaa jota ei ole makeutettu ollenkaan, siihen se niidenkin karppi valikoima kyllä jää mutta jotain on kuitenkin.

    VastaaPoista