lauantai 28. huhtikuuta 2012

Luumutorttu

Aamulehdessä oli joulukuussa (15.12.2012) kaksi jouluaiheista ohjetta Antti Heikkilän kirjasta Pellingin joulu. Vaikka kesä onkin lähellä, niin halusin siitä huolimatta kokeilla niistä luumutorttua. Paistoin tortun suorakaiteen malliseen vuokaan muffinivuokien sijaan.

Mielestäni tortusta tuli oikein hyvää ja sitä voi tehdä muinakin aikoina kuin jouluna. Torttua ei voi verrata perinteiseen joulu-/tähtitorttuun, mutta täyte tietysti tuo saman vivahteen. Pohjan koostumus muistutti hieman runeberintorttua ja täytteessä tähtianis antoi hyvän maun.

Olen unohtanut aikaisemmissa ohjeissa mainita, että käytän leivonnassa suolatonta voita. Asia tuli mieleeni, kun söin normaalisuolaisesta voista tehtyä mustikkapiirakkaa. Suolatonta voita käytettäessä makeutusta tarvitsee laittaa huomattavasti vähemmän kuin suolaista voita käytettäessä.


Pohja:
150g suolatonta voita
2 munanvalkuaista
2 munankeltuaista
1 dl kermaa
0,5 sitruunan raastettu kuori
1 tl hienonnettua kardemummaa
3,5 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl steviaa (NuStevia)
kookoshiutaleita

Täyte:
20 kuivattua luumua
3-4 tähtianista

Paloittele luumut ja laita tähtianiksen kanssa kattilaan. Kaada kattilaan vettä niin, että luumut peittyy puoliksi. Kiehauta luumut ja hauduta sen jälkeen miedolla lämmöllä hiljaa kiehuen, kunnes luumut ovat soseutuneet. Poista tähtianikset.

Vatkaa eri kulhoissa valkuaiset ja kerma. Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi ja lisää siihen keltuaiset.  Lisää voivaahdon joukkoon muut vaahdot ja stevia. Lisää joukkoon mantelijauhe, johon on sekoitettu leivinjauhe, kardemumma ja sitruunan kuori. Kaada taikina voideltuun ja kookoshiutaleilla jauhotettuun soikeaan vuokaan (20x10). Muotoile keskelle vuokaa luumuhillolle kolo ja rypistä kostutetuilla sormilla taikinaa luumuhillon päälle. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti