torstai 19. tammikuuta 2012

Yhden toisen prinsessa Annen raaka torttu

Katselin joulukuussa Neljän tähden illallinen -ohjelmaa, jossa Sampo Marjomaa leipoi raakaruokatortun. Se näytti sen verran hyvälle, että halusin kokeilla reseptiä. En ole ennen tehnyt tai maistanut vastaavanlaista.

Jouduin korvaamaan kookosöljyn suolattomalla voilla ja kuoritut mantelit kuorellisilla. Pohja täytyi muutenkin tehdä erilailla, kuin alkuperäisessä ohjeessa. Mielestäni torttu oli oikein hyvää ja omenaraaste antoi siihen kivasti mehevyyttä. Ohjelmassa haukuttiin sitä liian tuhdiksi, jota se minun mielestä ei ollut.


Pohja:
300 g kokonaisia kuorellisia manteleita
30 g kookoshiutaleita
noin 4 rkl kaakaojauhetta
noin 0,5 dl agavesiirappia
noin 75 g sulatettua suolatonta voita

Täyte:
200 g cashewpähkinöitä
20 pehmeää kuivattua aprikoosia
2 tl vaniljajauhetta

Päällyste:
4 kirpeähköä omenaa raastettuna
kanelia

Laita cashewpähkinä jääkaappiin veteen likoamaan. Huuhtele aprikoosit ja jätä ne vähäiseen veteen likoamaan.

Jauha mantelit ja kookoshiutaleet tehosekoittimella. Laita jauheet kulhoon ja lisää agavesiirappi ja voisula. Nypi seoksesta tasaista massaa. Voit lisätä hieman vettä, että taikinasta tulee tarpeeksi kosteaa. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Puhdista tehosekoitin. Kaada vesi pois cashewpähkinöistä ja laita ne tehosekoittimeen. Silppua niistä tasainen massa lisäämällä vettä vähitellen. Tarkoitus on saada koostumus muistuttamaan notkeaa pähkinävoita. Lisää joukkoon aprikoosit ja vaniljajauhe. Anna koneen käydä niin kauan, että massasta tulee mahdollisimman sileää. Vettä voi lisätä tarvittaessa. Levitä seos tasaisesti pohjan päälle.

Raasta huoritut omenat ja lisää kanelia maun mukaan. Kaada raaste tortun päälle. Syö heti tai laita tekeytymään jääkaappiin. Tortun maku paranee vanhetessaan. Voit tarjota sitä kermavaahdon kera tai sellaisenaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti